Gezondheid

Hoe kan je emotionele verwaarlozing herkennen en herstellen?

Vaak begint emotionele verwaarlozing al in de kindertijd, wanneer één of beide ouders consequent de emotionele behoeften van hun kind negeren. Dit kan vele negatieve gevolgen hebben voor in het verdere leven. Benieuwd hoe je emotionele verwaarlozing kan herkennen en hoe je er van kan herstellen? Lees dan snel verder!

Ontstaan emotionele verwaarlozing

Het is belangrijk voor kinderen dat zij het gevoel hebben dat de emoties en gedachten die zij hebben ertoe doen. Ouders die hierop inspelen voeden zo kinderen op met een hoog zelfbeeld en stabiele identiteit. In tegenstelling tot misbruik, kan verwaarlozing onbedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding of ongeluk, wat ervoor kan zorgen dat een kind onbedoeld verwaarloosd wordt.

Bij emotionele verwaarlozing worden de emoties van kinderen, door de ouders, als onbelangrijk, buitensporig of van minder belang behandeld. Wanneer de ouders emoties niet opmerken, erop reageren, waarderen of in twijfel trekken geven zij onbedoeld een bericht af dat de gevoelens er niet toe doen.

Effecten van emotionele verwaarlozing

Op langdurige termijn kan emotionele verwaarlozing bij kinderen psychologische effecten hebben, welke tot in de volwassenheid kunnen aanhouden. Zo kunnen emotioneel verwaarloosde kinderen opgroeien tot volwassenen die problemen hebben met het omgaan van stress. Ook kunnen zij geloven dat hun gevoelens er niet toe doen en hebben vaak een negatief beeld van mensen en van de wereld. Tevens zullen zij vaak ook weinig verwachtingen hebben omtrent relaties. Zij verwachten vaak niet dat deze zullen werken.

Hoe kan je herstellen?

Een goede manier om te herstellen van emotionele verwaarlozing is EMDR therapie. EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Deze techniek helpt mensen om te leren omgaan met traumatische ervaringen en emotionele problemen. Het doel is om uiteindelijk de emotionele lading van de traumatische ervaringen te verminderen. Hierdoor is er ruimte om dit beter te begrijpen en te kunnen verwerken.

Bij EMDR therapie wordt er gebruik gemaakt van oogbewegingen of een andere stimuli. Denk bijvoorbeeld aan aanrakingen of geluiden, welke de hersenen helpen om de emotionele lading te verminderen. Tijdens zo’n sessie zal de therapeut vragen om terug te denken aan een traumatische ervaring. Vervolgens zal de therapeut vragen om uit te spreken wat er naar boven komt, terwijl je aan het kijken of luisteren bent naar de stimuli.

Door het gebruik van de gewenste stimuli, kan EMDR therapie helpen de emotionele lading te verminderen. Zo kan het de hersenen helpen om deze traumatische ervaring op een gezonde manier te verwerken.

Neem voor verdere vragen omtrent emotionele verwaarlozing altijd contact op met een professional die jou hier verder bij kan helpen!

Back to top button